Vad kostar det att ha båt?

Det är inte bara inköp av båten som kostar pengar. Det kostar även pengar att äga båt. Dels så bör du ha en bra båtförsäkring. Det finns många försäkringsbolag att välja mellan och det kan löna sig att noga undersöka de olika bolagens villkor och premier.

Sedan måste du även ha en plats där du kan förvara din båt, alltså en båtplats. Är det en trailerbar båt du har, så går det eventuellt förvara den heemma. Men en båtplats kan du även hyra plats på een båtklubb eller en marina. Att vara medlem i en båtklubb där man kan ha sin båt på både sommaren och vintern är det vanligaste sättet bland båtägare. Det är ofta rimliga kostnader. Dock förutsätter det att du bidrar till klubbens verksamhet. Det då det är dags för  sjö- och torrsättning, städdagar och nattvaktpass.

Varv och marinor har varierande grad av "gör det själv-service". Allt handlar om vad du betalar. Det finns fullservice där allt arbete ingår. Du lämnar då bara in din båt på hösten och kan sedan hämta den på våren för själva torr- och sjösättningen. Sedan finns det då platser där du ska göra allt jobb själv. Men det brukar vara så att det går att beställa olika arbeten av varvet/marinan.

Löpande underhåll

En ny båt kostar mindre i löpande underhåll än en äldre. Men precis på samma sätt som det är ett måste att ta hand om bilen med service och underhåll så gäller samma sak för din båt. Det så att den fungerar på ett bra sätt, samt att det alltid är bra att ha en välvårdad båt. Den årliga servicen är ofast den största kostnaden om det är motorservice, eventuell bottenfärg, rengöring med mera. Du kan göra det själv eller anlita en professionell båtservicefirma som gör det åt dig.

11 May 2021