Sugen på att skaffa dig en båt?

Att skaffa sig en egen båt är det många som drömmer om. Men det är ju inte bara att gå ut på Blocket eller till båtförsäljaren och köpa första bästa båt. Det är bra att fundera lite på vad det är för båt du vill ha, vad du ska använda den till, hur ofta du ska använda den, om alla i familjen ska vara med, om det ska gå att övernatta i den och så vidare. Det är inte fel heller att kolla på en massa olika båtar. Det kan du göra dels på nätet, men det smartaste är att gå till en båtmässa. Där kan du även tala med experter!

Vilken båt passar dig?

Vad för slags båt som passar dig har som sagt att göra med vad du vill använda den till. Är det bara för att åka ut och fiska med eller är det en mer avancerad båt du vill ha för långa turer på sjön eller i havet?

En motorbåt är oftast enklare att hantera än en segelbåt, vilket kan vara anledningen till att motorbåtar är vanligare än segelbåtar. Men sen är det ju så att inom motorbåtar i sig finns det massa olika modeller och märken att ta hänsyn till. 

Sen, ta en funderare på om du ska satsa på en sprillans ny båt eller om det duger bra med en begagnad. Din ekonomi styr ju en hel del detta val. 

Gör upp en budget inför båtköpet och räkna då inte bara med vad båten kostar i inköp utan ta även med försäkring av båten, båtplats, utrustning, vinterförvaring, kostnad för upptagning och sjösättning, bränsle, service, samt underhåll och reparationer.

Var ska du köpa din båt?

Du kan köpa både nya och begagnade båtar av en båthandlare eller en båtförmedlare. Hos en privatperson kan du oftast bara hitta begagnat. Konsumentköplagen gäller bara då du köper av en båthandlare eller båtförmedlare

Det är bra att kolla upp säljare före köpet om det är en privatperson. Sen bra är även att undersöka båten, själv eller genom att ta in en besiktningsman.  Kom ihåg att kontrollera motorn och hur båten ser ut under durken. I Sverige är det ett krav att båtar är CE-märkta. 

21 Jan 2021