Hur ska du finansiera ditt båtköp?

Går du i tankarna att köpa båt? En båt kan kosta en hel del pengar, så det är bra att veta hur du på bästa sätt ska finansiera ditt båtköp. För att veta hur mycket pengar du behöver så är det bra att veta vilken typ av båt det är du ska ha. För att hitta rätt båt är det bra att fundera över saer som hur du tänkt använda den, ska det gå att sova ombord? Ska det vara en helt ny båt eller duger det med en begagnad? Ska det vara en motorbåt eller ska det vara en segelbåt? Det kan vara bra idé att besöka en båtmässa, så att du kan se utbudet av alla båtar som finns. Särskilt om det är en ny båt du tänker köpa. Men det är minst lika bra om du köper begagnat. Det är bra att välja en båt som inte är för liten. Ofta kan det vara så att köper du en liten båt så kommer du snart att vilja ha en större. 

Spara pengar till båt

När du vet vad det är för båt du vill ha och vad det är för prisklass på den, så är ett alternativ att spara ihop pengarna. Det genom att öppna ett sparkonto där du sedan varje månad sparar undan en viss summa. Det kan dock ta tid, särskilt om du vill ha en dyr båt samt inte kan spara så mycket per månad. Du kan förvisso ta en del av sparade pengarna och investera i trading. På https://www.fxforex.com/sv/ finns det en bra guide i hur det går till. 

Låna pengar till båt

Det allra vanligaste alternativet att finansiera ett båtköp med är lånade pengar. Det finns så kallade båtlån att använda dig av. Du kan välja mellan två sorters lån. Du kan låna pengar utan säkerhet, alltså ta ett blancolån eller så tar du ett lån med säkerhet, där båten då används som säkerhet. Dessa lån skiljer sig åt på detta vis:

Båtlån utan säkerhet

 • Ingen kontantinsats krävs
 • Inget krav att köpa via en auktoriserad båthandlare
 • Inga krav på försäkringar eller båtmodell
 • Mindre avgifter leder ofta till lägre effektiv ränta än på båtlån
 • Du kan sälja din båt när och hur du vill

Båtlån med säkerhet

 • Kräver 20 % kontantinsats
 • Båtens förväntade värdeminskning påverkar dina lånevillkor
 • Långivaren har båten som säkerhet
 • Krav på båtmodell och försäkringar
 • Om båten säljs måste det ske i samförstånd med långivaren
 • Förmånliga räntevillkor (men se upp för avgifterna)

Praktiska saker att tänka på inför ditt båtköp

Det finns en del praktiska saker att tänka på som har att göra med ditt båtköp. Du bör bland annat se till att skaffa en båtplats, både för sommar och vinter.  Om du tar ett båtlån, så bör du göra upp en bra återbetalningsplan av båtlånet. Se gärna till att lägga upp det via autogiro så du slipper aviavgifter. En annan sak du bör göra är att anlita en  besiktningsman för att gå igenom båten inför köpet, uprätta ett skriftligt köpeavtal, särskilt viktigt om du köper av en privatperson samt kolla av så att båten du köper inte är stulen. 

26 Jul 2021